27 Nisan 2012 Cuma

dilekçe


                                                                                                                                    05/04/2012


Sabancı Üniversitesi Rektörlüğü’ne,

Sabancı Üniversitesi Akademik İşler Sorumlusu Ayşe Ötenoğlu’nun 04.04.2012 tarihinde ‘Graduate Funding’ başlığı ile yolladığı e-postadan öğrendiğimiz kadarıyla, yönetim Lisansüstü bursları konusunda yeni bir düzenlemeye gitme kararı almıştır. Sabancı Üniversitesi’nde burslu olarak öğrenim görmekte olan öğrencilerin bu düzenleme ile ilgili kaygıları aşağıda aktarılmaktadır. Bu metinde imzası olan bizler, Rektörümüz Prof. Dr. A. Nihat Berker ile bu çerçevede görüşme talep ediyoruz.

Yeni düzenlemede var olan sorunlar:
1)      Söz konusu düzenlemenin getirdiği iki temel yenilik, doktora burslarının 12 aya çıkarılması ve kampüste kalmayı tercih etmeyen doktora ve master öğrencilerine daha önce nakit olarak yatırılan ulaşım masrafının, 'yol masrafı' olarak öğrenci kartına yatırılabilecek hale getirilmesi ve günde yalnızca iki kere ve hafta içi ulaşımı olarak kısıtlandırılmasıdır.
2)      Doktora burslarının 12 aya çıkarılmasının, yurtiçi ve dışındaki diğer okullardaki uygulamalarla aynı standardı benimsemek ve yazın ücretli bir işte çalışmak yerine kendi araştırması üzerinde çalışması ya da alanını daha iyi tanımaya yönelik sistemli okumalar yapması beklenen doktora öğrencilerinin bu durumunu kabul etmek anlamına geldiğini düşüyor ve destekliyoruz.
3)      Hem doktora hem master öğrencilerini etkileyen burs (maaş) değişikliğini ise bir kesinti olarak değerlendiriyor ve bu konudaki itirazlarımızı iletmek istiyoruz. Öncelikle, gerek eğitim ücreti gerek aylık ödemeler olsun, burslar biz lisans üstü öğrencilerine asistanlık karşılığında verilmektedir. Dolayısıyla, bize yapılan bir iyilik ya da 'hayır' değil, belli kriterler içerisinde yeterli olarak değerlendirilen öğrencilerin, emekleri karşılığında kendilerine yapılan bir ödeme söz konusudur.
4)      Yurtta kalmayı tercih etmeyen öğrencilere verilen 500 TL. ‘yol masrafı’ olarak adlandırılmaktadır. Oysaki bu miktar normalde burstan yurt parası için tahsil edilecek olan miktarın kesilmeden aylık maaşa yatırılan halidir. Bu durumda yapılacak bir değişiklik, en genel haliyle, burslu okumaya hak kazanmış öğrencilerin kazanılmış haklarının ellerinden alınması anlamına gelmektedir.
5)      Bunun yanı sıra, yurtta ikamet için ayrılmış olan bir meblağın, yurtta kalmak istemeyen öğrenciler için ‘yol parası’ olarak adlandırılması, bu öğrencilerin okul dışında ikamet ettikleri yere kira ödemek durumunda olduklarını göz ardı etmektedir. 
6)      Yol parasının öğrenci kartlarına yatırılması, sadece Gürsel servisleri ile yolculuk edilebileceği anlamını taşımaktadır. Oysaki okula diğer toplu taşıma araçlarıyla veya özel arabayla gelmeyi tercih eden öğrenciler vardır, bu düzenleme onları da mağdur etmektedir. Gürsel’in servisleri ile ulaşım sağlanıldığında dahi, servis kalkış noktalarına ulaşmak ve servisin bıraktığı yerden eve varmak için ekstra yol masrafı harcanmaktadır. Yeni uygulamada hem Gürsel'in dışındaki ulaşım seçenekleri, hem de Gürsel ile okula gidip gelen öğrencilerin servis kullanımı dışındaki ulaşım masrafları tamamen göz ardı edilmektedir.
7)      Okulun eğitim yükünün hatırı sayılır bir kısmını, gerek asistanlık görevleriyle, gerekse proje çalışmalarıyla üstlenen asistanların personel servislerini kullanamamaları gibi bir haksızlık durumu varken, ulaşımı bu şekilde düzenlemek öğrencileri bir kat daha zor durumda bırakacaktır.
8)      Ulaşım masrafı çıkarılarak, bursun geri kalanının sabit tutulması ve bu miktarın önümüzdeki akademik yıl da dahil olmak üzere 12 aylık bir ödeme haline getirilmesi, burslarda önümüzdeki akademik yıl içerisinde herhangi bir enflasyon düzenlemesi yapılmayacağını da göstermektedir. Bu da, söz konusu kısıntının görünenden daha derin olduğunu ima etmektedir.

Öneri ve Taleplerimiz
9)      Gerek Türkiye, gerek yurtdışındaki uygulamalar ışığında, öğrenci burslarının 12 aya çıkarılmasını ancak bu değişikliğin hem doktora hem de master öğrencilerinin burslarına 'ulaşım masrafı' adı altında bir kesinti olarak yansımamasını talep ediyoruz.
10)   Sabancı Üniversitesi bünyesinde öğrenim görmekte ve çalışmakta olan burslu master ve doktora öğrencilerinin burslarına, master ve doktora programlarının fiyatlandırmasına yapılan zam ölçüsünde zam yapılmasını talep ediyoruz.
11)  Bu noktada, Sabancı Üniversitesi idaresine, yazın burs kesintisi yapmayan, yurtta kalmayan öğrencilerine yurt kirasını nakit olarak yatıran, öğrencilere öğle yemeklerinde kullanılmak üzere yemek fişi dağıtan, aralarında Koç Üniversitesi'nin de olduğu diğer vakıf üniversitelerinin uygulamalarını standart olarak benimsemesini öneriyoruz.
12)  Bu kaygı ve isteklerimiz çerçevesinde, Rektörümüz Prof. Dr. A. Nihat Berker ile görüşme talep ediyoruz. Görüşme, aramızdan seçeceğimiz ve master-doktora ve farklı fakülteler arasındaki dengeyi yansıtacak öğrenci temsilcileriyle gerçekleşecektir.

Bilgilerinize arz ederiz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder